Σπύρος Πνευματικός: Ζητά μέτρα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Εύβοιας

Written by on 9 Απριλίου 2020

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Εύβοιας απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού ζητά ο Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, με επιστολή που απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

Αξιότιμοι κ.Yπουργοί,

Οι συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας πλήττουν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους μεταξύ των οποίων και τον κλάδο των κτηνοτρόφων που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην διατροφική, και όχι μόνο, αλυσίδα της χώρας μας.

Ως εκ τούτου θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας, που έχει πληγεί σοβαρά, και παρέμεινε ακόμα εκτός των ρυθμίσεων και των έκτακτων μέτρων για τους πληττόμενους κλάδους, σύντομα θα αδυνατεί να καλύψει τόσο τις εγχώριες ανάγκες όσο και τις εξαγωγές κρεάτων που κάλυπτε έως τώρα.

Στην Εύβοια ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Ενόψει δε της εορτής του Πάσχα οφείλω να σας ενημερώσω ότι, σε συνδυασμό με την δραστική μείωση των εξαγωγών και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και την περαιτέρω πιθανή μειωμένη ζήτηση των αμνοεριφίων, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος να υπάρξει υπερεπάρκεια στην αγορά με παράλληλη μείωση των τιμών, οπότε μεγάλη ποσότητα εγχώριων κρεάτων, κυρίως αμνοεριφίων να παραμείνει απούλητη. Αντιλαμβάνεστε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στον εν λόγω κλάδο.

Βάσει των παραπάνω θα ήθελα να σας ζητήσω να υπάρξει οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων εφόσον διαπιστωθεί τελικά σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών των αμνοεριφίων που θα διατεθούν φέτος, σε σχέση με τις τιμές του 2019 το αντίστοιχο διάστημα.

Επιπλέον θα ήταν ζωτικό για τον κλάδο να εντασσόταν σε ειδικές ρυθμίσεις εν σχέσει με τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλιστικών τους ταμείων, της εφορίας, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών καθώς και να εξαιρεθούν από τη λήξη των μεταχρονολογημένων επιταγών, κατά ένα δίμηνο περίπου, καθότι στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα δημιουργείται μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος σας παρακαλώ όπως μεριμνήσετε να ληφθούν αυστηρά μέτρα ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος του κλάδου αλλά και των καταναλωτών που βάλλονται τόσο την περίοδο αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά και παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Πνευματικός

Βουλευτής ΝΔ Ευβοίας

Διαβάστε Ακόμη

Πανελλήνιες 2020: Επίσημη ανακοίνωση για το τι αλλάζει στην εξεταστέα ύλη

Μαμάδες Διρφύων Μεσσαπίων: Μία ομάδα για της Μαμάδες της περιοχής

Δήμος Χαλκιδέων: Δίκτυο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης


96,5 fm

Το καλύτερο ραδιόφωνο της Χαλκίδας

Current track

Title

Artist

Background