Ο Θανάσης Ζεμπίλης εισηγητής της πλειοψηφίας στο πρώτο Σ/Ν του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (video).

Written by on 14 Φεβρουαρίου 2020

Κατά την χθεσινή ημέρα διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής στη χώρα μας των υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση και την εθελοντική υπηρεσία, με εισηγητή  της πλειοψηφίας τον βουλευτή Εύβοιας Θανάση Ζεμπίλη.

Στην αρχή της εισήγησης του, ο κ. Ζεμπίλης ανέλυσε τον σκοπό που υπηρετεί το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για νόμιμη, ελεγχόμενη και περιορισμένου χρόνου μετανάστευση, αποκλειστικά και μόνο για τους ανωτέρω λόγους. Ακολούθως ανέφερε, ότι είναι στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω σχετικής οδηγίας, να θέσει την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στον πυρήνα της πολιτικής της για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τους καλύτερους επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να συνδέσουν την έρευνα και την καινοτομία με την αγορά και να απαντήσουν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει αναμφίβολα να απλοποιηθεί το σύστημα εισδοχής και να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις παραμονής των  πολιτών τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον, δομημένο στις θεμελιώδεις αρχές της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής θα είναι η προσέλκυση, μέσω πλέον μιας ευέλικτης και ταχύρρυθμης διαδικασίας, των πιο φιλόδοξων και ταλαντούχων νέων από τις τρίτες χώρες, αρχικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής και κινητικότητας  μαθητών και  σπουδαστών και ακολούθως θέτοντας ευνοϊκούς όρους, για την  πρακτική άσκηση  και την επιστημονική έρευνα, με τελικό στόχο να ενσωματωθούν οι νέοι αυτοί στην κοινότητα και να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και ενδυναμώνοντας την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην συνέχεια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις, όπως τροποποιούν τον Κώδικα Μετανάστευσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις που αποτρέπουν την καταστρατήγηση των ρυθμίσεων της ενσωματούμενης οδηγίας, την υπονόμευση των στόχων της και την κατάχρηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος πολίτης να διαμένει στην χώρα για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς για  τους οποίους του επιτράπηκε η είσοδος και διαμονή.

Κλείνοντας, ο βουλευτής της Εύβοιας επισήμανε ότι από τις διατάξεις του Σ/Ν εξαιρούνται οι διαμένοντες στη χώρα μας, αιτούντες άσυλο ή προσωρινή προστασία, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, και κάλεσε τους υπόλοιπους βουλευτές να το υπερψηφίσουν για να περάσει η Ελλάδα σε μια νέα εποχή,  που προϋποθέτει την  αλληλεπίδραση και την συνεργασία ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων με σκοπό την διάχυση της γνώσης και την  προαγωγή της έρευνας.


96,5 fm

Το καλύτερο ραδιόφωνο της Χαλκίδας

Current track

Title

Artist

Background