Ο Σπύρος Πνευματικός στην εκδήλωση «Νεοπλασματικά Νοσήματα της Παιδικής Ηλικίας και την προσφορά του «Μεγαλύτερου Δώρου Ζωής» που μπορούμε να χαρίσουμε στο συνάνθρωπό μας

Written by on 13 Ιανουαρίου 2020

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, ο Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Πνευματικός, παραβρέθηκε στην εξαιρετική ενημερωτική εκδήλωση, για τα «Νεοπλασματικά Νοσήματα της Παιδικής Ηλικίας και την προσφορά του «Μεγαλύτερου Δώρου Ζωής» που μπορούμε να χαρίσουμε στο συνάνθρωπό μας, που συνδιοργάνωσαν το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας, οι Εθελοντές Δότες μυελού των οστών Χαλκίδας και το ΚΕΦΙΑΠ Χαλκίδας, στο Δημαρχείο της Νέας Αρτάκης.

Ο κ Πνευματικός μίλησε για την αναγκαιότητα της δωρεάς οργάνων, αίματος και μυελού των οστών για την ελληνική κοινωνία.

Τόνισε ότι δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με χαμηλό ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της. Λίγοι αιμοδότες είναι τακτικοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιμοδοσίες γίνονται με αφορμή κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό από συγγενείς και φίλους.

Ακόμα πιο αποθαρρυντικά, όπως ανέφερε, είναι τα δεδομένα για τις δωρεές οργάνων και μυελού των οστών. Περίπου 6 ασθενείς προστίθενται σε λίστα αναμονής στην Ευρώπη κάθε ώρα και 19 πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας το κατάλληλο μόσχευμα. Η χώρα μας παραμένει σταθερά στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά. Με μόλις 4-8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 20.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτή η βαθιά κοινωνική διάσταση της δωρεάς οργάνων και ιστών», επισήμανε.

Πρώτα και κύρια, η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα από την ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, την ευαισθητοποίηση του κόσμου και, φυσικά, την επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τον πιο κρίσιμο ίσως κρίκο της αλυσίδας.

Ήδη, τον προηγούμενο μήνα, εγκαινιάστηκε το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο από τον Πρωθυπουργό της χώρας που φιλοδοξεί να καλύψει το υπάρχον κενό στον τομέα αυτό.

Στην Εύβοια, για παράδειγμα, ανέφερε ότι η απουσία μονάδων τεχνητού νεφρού, στα βόρεια και τα νότια του νησιού, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των νεφροπαθών που ταξιδεύουν σχεδόν καθημερινά είτε στη Χαλκίδα είτε στη Λαμία για να κάνουν αιμοκάθαρση, με κόστος και φυσικά τεράστια ταλαιπωρία.

Φυσικά θα πρέπει και ο καθένας από εμάς, μέσα από εκδηλώσεις όπως η σημερινή, να μπορεί να ενημερωθεί καλύτερα, να συζητήσει με τους οικείους του, να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι, όποτε γίνονται ανάλογες εκδηλώσεις και ενημερωτικές καμπάνιες, τα ποσοστά δωρητών αυξάνονται.

Παρότρυνε να σκεφτεί και να παραδειγματιστεί ο κάθε πολίτης, από όλους αυτούς τους ανθρώπους που μέσα στον πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, βρήκαν τη δύναμη να δώσουν ζωή σε κάποιον άλλο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής είπε χαρακτηριστικά, «Είμαστε πολύ πίσω λόγω έλλειψης κουλτούρας δωρεάς. Η μεταμόσχευση είναι καταρχήν μια κοινωνική συμφωνία, με αποδοχή ότι μπορούμε μέσα από τον θάνατο να δώσουμε ζωή. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα στη ζωή μας να γίνουμε λήπτες μοσχεύματος παρά δωρητές».

Ο κ Πνευματικός συνεχάρη τους συνδιοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία να αναδείξουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και ενθάρρυνε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί προς όφελος των πολιτών του Νομού αλλά και όλων των συνανθρώπων μας.


96,5 fm

Το καλύτερο ραδιόφωνο της Χαλκίδας

Current track

Title

Artist

Background