Κορωνοϊός: Κακός σύμβουλος ο πανικός – Βασικά μέτρα πρόληψης Δήλωση του Σπύρου Πνευματικού

Written by on 27 Φεβρουαρίου 2020

 

Δήλωση του Σπύρου Πνευματικού, Βουλευτή Ευβοίας ΝΔ

Με αφορμή τα επιβεβαιωμένα πλέον κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά όχι τραγική. Απαιτεί καταρχήν ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο πανικός και η παραπληροφόρηση αποτελούν τους χειρότερους συμβούλους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, ο κορωνοϊός έχει υψηλή μολυσματικότητα αλλά χαμηλή θνησιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα αρρωστήσουν αλλά η μεγάλη πλειοψηφία θα ξεπεράσει τη νόσο χωρίς επιπλοκές, ούτε καν έντονα συμπτώματα.

Στο πλαίσιο της προσωπικής ευθύνης του καθενός να συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου, απαιτούνται:

·       Σωστή ενημέρωση ΜΟΝΟ από επίσημες πηγές και από ειδικούς (γιατρούς).

·       Τήρηση κανόνων υγιεινής, που πρέπει ούτως ή άλλως να τηρούνται σε περίοδο έξαρσης της γρίπης: πλένουμε τα χέρια μας συχνά, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά και οινόπνευμα, απολυμαίνουμε επιφάνειες όπως πόμολα, βήχουμε στον αγκώνα μας ή σε μαντήλι που πετάμε.

·       Σε περίπτωση που αισθανόμαστε την οποιαδήποτε αδιαθεσία, χρησιμοποιούμε μάσκα και αποφεύγουμε τις επαφές, ιδίως με ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενη πάθηση).

·       Αποφεύγουμε, στο μέτρο του εφικτού, τον συγχρωτισμό με άλλα άτομα.

·       Σε περιπτώσεις ύποπτης συμπτωματολογίας, ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ αλλά επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ ή με τον γιατρό μας για οδηγίες.

Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ο οποίος είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). [https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/]

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναπτύσσει σχέδιο δράσεων για τις παράπλευρες πιθανές συνέπειες στον τομέα της οικονομίας και του τουρισμού. Είναι σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα τροφοδοσίας για κανέναν αγαθό και θα πρέπει να αποφευχθεί η τεχνητή ζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και σε άσκοπο συνωστισμό στα σουπερμάρκετ.


96,5 fm

Το καλύτερο ραδιόφωνο της Χαλκίδας

Current track

Title

Artist

Background