Η πολιτιστική κληρονομιά της Π.Ε. Εύβοιας στα πλαίσια υλοποίησης του έργου SMART HERITAGE από την Αναπτυξιακή Εύβοιας

Written by on 21 Απριλίου 2021

Η έννοια της «πολιτιστικής κληρονομιάς» και οι τομείς που σχετίζονται με αυτή, πρωτοεμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν στη Δυτική Ευρώπη, κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, και αφορούσε κυρίως θέματα διατήρησης των ιστορικών κτιρίων που υπήρχαν. Όμως η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αναφέρεται μόνο στο υλικό αλλά και στο άυλο και στις αξίες που συνθέτουν την «αυθεντικότητα» μια περιοχής. Το έργο «SMART HERITAGE – Sustainable management and promotion of common cultural heritage» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg ADRION 2014-2020 και στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα και Ιταλία, έχει στόχο την ανάδειξη και διαφύλαξη της «αυθεντικότητας», των περιοχών που συμμετέχουν στο έργο, η οποία αποτελεί και την κεντρική έννοια στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στόχος του κλάδου της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς, είναι η διατήρηση της υλικής κληρονομιάς του παρελθόντος και η προστασία της από τυχόν απώλειες, καταστροφές που μπορεί  να προκύψουν στο παρόν, καθώς και πρόληψης για το μέλλον. Η πολιτισμική κληρονομιά χαρακτηρίζεται, από μια εξαιρετική προσπάθεια, αυτή της αναγνώρισης ως «ζωντανή» διάσταση και την ανάγκη συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στη διαδικασία της διαχείρισης. Στην διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθοριστικό ρόλο αποτελούν η τοπική κοινωνία στην οποία υπάγεται χωρικά το πολιτιστικό αγαθό και οι ενδιαφερόμενοι που σχετίζονται με αυτό. Πέρα από την προστασία και εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιπρόσθετος στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω του πολιτισμού.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας προβάλει μέσω του πολιτισμού της, το σύνολο των γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί και των επιρροών που έχει δεχθεί όλα τα χρόνια της ιστορίας της. Συνέπεια όλων αυτών είναι η σύνθεση ενός πολιτιστικού αγαθού, το οποίο βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν την περιοχή και στην προβολή των επιδράσεων στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Τα μνημεία της Π.Ε Εύβοιας θεωρούνται τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της, καθώς και περιβαλλοντικά αποθέματα. Πέρα από τα προφανή σημεία και χώροι που υπάρχουν, όπως αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά κτίρια και μνημεία, κληρονομιά αποτελεί οτιδήποτε χαρακτηρίζει την περιοχή. Ο υλικός/άυλος πολιτισμός της Εύβοιας, αναπαριστά και προσδιορίζει πολλές φορές την έννοια της ταυτότητας και γενικώς του Marketing και Branding.

 

Η Π.Ε Ευβοίας, παρότι υπάγεται σε ένα χωρικό σύνολο, διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από αυτό, λόγω των επιρροών που έχει δεχθεί από διάφορους πολιτισμούς, ανά τους αιώνες,  αλλά και της γεωγραφικής θέσης και της μορφολογίας της, που έχουν συνθέσει ένα διαφορετικό πολιτιστικό αγαθό στο πέρασμα του χρόνου. Λόγω της μεγάλης συμβολής του πολιτισμού στην ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διατήρησης των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η προώθησή τους, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων περιοχών καθώς και στην ανάπτυξη της λεγόμενης οικονομίας του ελεύθερου χρόνου.

 

Η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε η οποία είναι Επικεφαλής Εταίρος του έργου SMART HERITAGE, έχουν ως στόχο, μέσα από τις δράσεις του έργου και τη συνεργασία με τις χώρες-εταίρους, να διαφυλάξει, να εξελίξει και να κάνει ευρέως γνωστή τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Π.Ε Ευβοίας με γνώμονα την αποφυγή της εμπορευματοποίησής της.

 


96,5 fm

Το καλύτερο ραδιόφωνο της Χαλκίδας

Current track

Title

Artist

Background