Η μάχη με τον παιδικό καρκίνο μπορεί και πρέπει να κερδηθεί – Άρθρο του Σπύρου Πνευματικού στο liberal.gr

Written by on 16 Φεβρουαρίου 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου και στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων, το ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα που πρέπει να ακουστεί είναι ότι με τη βοήθεια της προόδου της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας και με την εξέλιξη αλλά και επάρκεια των εξειδικευμένων φαρμάκων και θεραπειών το ποσοστό ίασης της νόσου έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας σήμερα το 70 – 80% για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ο παιδικός καρκίνος είναι συγκλονιστικό γεγονός για το παιδί που νοσεί. Είναι συγκλονιστικό γεγονός για την οικογένειά του αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Βασικός στόχος σε αυτό το δύσκολο θέμα είναι η πρόσβαση στη θεραπεία όλων των παιδιών ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, οικονομικής κατάστασης της οικογένειας ή οποιουδήποτε άλλου παράγοντα και συνιστώσας.

Επομένως είναι χρέος του κράτους να σταθεί αρωγός στη δύσκολη αυτή στιγμή του παιδιού και της οικογένειάς του. Να είναι δίπλα τους όχι μόνο με την ιατρική φροντίδα αλλά και με τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές και φιλοξενία, την κατάλληλη ψυχολογική και υλικοτεχνική στήριξη που θα χρειαστεί. Το πρόβλημα του παιδικού καρκίνου είναι πολύπτυχο και πολύπτυχη πρέπει να είναι και η κρατική μέριμνα.

Οι πολλές και αξιόλογες δράσεις που έχει αναλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία και σήμερα καλύπτουν κενά και ελλείψεις της Πολιτείας (εξοπλισμός παιδοογκολογικών νοσοκομείων, δημιουργία κοιτώνων για τις οικογένειες, προώθηση της δωρεάς μυελού) πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά προς και να εντάσσονται σε ένα συνολικό δημόσιο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Μην ξεχνάμε ότι η θεραπεία του εκτός από ακριβή, τις περισσότερες φορές κρατάει μήνες ή και χρόνια. Πως θα φτάσει, για παράδειγμα, ένα παιδί της περιφέρειας στις σωστές ιατρικές δομές υποστήριξης στην Αθήνα και πώς θα υποστηριχθεί, εν τω συνόλω, η οικογένειά του στον δύσκολο και μακρύ αυτό αγώνα τους; Πως θα διασφαλιστεί η διαμονή για μήνες σε μία άλλη πόλη και πως θα υποστηριχθεί ο γονιός που αφήνει την εργασία του για να είναι μαζί με το παιδί του; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η υγεία είναι εξαιρετικά ακριβή. Πιο ακριβή όμως και πολύτιμη είναι η ζωή και μάλιστα η ζωή ενός παιδιού.

Στη χώρα μας, το σύστημα υγείας καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε ότι αφορά τις ανεκπλήρωτες ανάγκες για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Τη δυσκολία πρόσβασης στα κατάλληλα νοσοκομεία, τον παρατεταμένο χρόνο νοσηλείας με ότι αυτός συνεπάγεται και την ψυχολογική και ηθική υποστήριξη του παιδιού και του περιβάλλοντός του.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός επιβάλει την επαρκή ψυχοκοινωνική υποστήριξη για αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και την επαρκή ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, για την πιθανότητα μακροπρόθεσμων επιπλοκών καθώς και την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης και μετά την ενηλικίωση.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι όπως σε όλες τις ιατρικές παθήσεις, η ύπαρξη ενός Εθνικού Μητρώου μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την αξιολόγηση του ιατρικού αποτελέσματος. Η υπάρχουσα έλλειψη δεδομένων και μητρώου στον παιδικό καρκίνο, δημιουργεί μεγάλο κενό στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα με παιδιά που έχουν έρθει αντιμέτωπα με τον καρκίνο, εξήγγειλε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, γεγονός που θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Εξίσου σημαντική είναι και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη δωρεά μυελού των οστών που μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές, μέσα από επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια και ενημερωτικές καμπάνιες.

Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε χώρας.  Η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικού καρκίνου είναι ανάγκη να αναδειχθεί σε εθνική προτεραιότητα, να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι -χωρίς την μετακύλιση του βάρους αυτού στον πολίτη- για την παροχή θεραπείας και να επιτευχθεί πρόοδος στις θεραπείες για όλα τα παιδιά με καρκίνο, που όπως αποδεικνύεται επιστημονικά είναι, υπό προϋποθέσεις, σε τεράστιο ποσοστό ιάσιμος.


96,5 fm

Το καλύτερο ραδιόφωνο της Χαλκίδας

Current track

Title

Artist

Background