ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας

Written by on 24 Νοεμβρίου 2020

Με αφορμή τα εκρηκτικά προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, δήλωσε:

«Πριν μια βδομάδα στήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο (ΓΝ) Χαλκίδας μια απαράδεκτη φιέστα από τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και άλλα στελέχη της ΝΔ. Πρόκειται για προκλητική κίνηση, την ώρα που η κατάσταση σε όλες τις δομές Υγείας της Εύβοιας συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι εκρηκτική.

Το ΓΝ Χαλκίδας στο νέο κτίριο έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από ό,τι είχε το παλιό νοσοκομείο, αλλά παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κι αυτό εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους στις συνθήκες της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι με βάση το οργανόγραμμα που αντιστοιχούσε στην προηγούμενη δομή, στο παλιό κτίριο υπήρχαν 300 κενά από τα οποία έχουν καλυφθεί περίπου τα μισά και αυτά στην πλειοψηφία τους από επικουρικούς εργαζόμενους.

Η πολυδιαφημισμένη ΜΕΘ του ΓΝΧ που πριν λίγες μέρες μετατράπηκε αποκλειστικά σε ΜΕΘ COVID είναι και αυτή υποστελεχωμένη. Μάλιστα, και αυτές οι 5 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν δύο ημέρες μετά τη φιέστα δεν σημαίνουν στο σύνολό τους αύξηση του ιατρικού προσωπικού, αφού μέρος τους αφορά σε γιατρούς που είναι ήδη στο νοσοκομείο ως επικουρικοί ή που είχαν ήδη μετακινηθεί από άλλα νοσοκομεία. Αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη του αδιέξοδου της πολιτικής των προσλήψεων με ημερομηνία λήξης και των ”μπαλωμάτων” με μετακινήσεις.

Η ΜΕΘ πρέπει να τηρεί αυστηρά συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να διαθέτει έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό με καθορισμένη αναλογία σε σχέση με τους ασθενείς και να έχει τη στήριξη σημαντικών υπηρεσιών, σε 24ωρη βάση, αλλά αυτό δεν ισχύει και στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη γιατί δεν θωράκισε 9 μήνες τώρα το νοσοκομείο, δεν το υποστήριξε με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Ήδη η κλινική COVID και η ΜΕΘ είναι στα όριά τους. Πώς θα προστατευτεί η υγεία και η ζωή του λαού της περιοχής σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων;

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Εύβοιας αναφορικά με την κλινική COVID έχει προειδοποιήσει για μεγάλο κίνδυνο διασποράς της νόσου, αφού το ιατρικό προσωπικό που έχει τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη κλινική αναγκάζεται να επισκεφτεί ταυτόχρονα και άλλες κλινικές για να καλυφθούν τα κενά. Τραγική επιβεβαίωση είναι το ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Μάλιστα, για να καλυφθούν τα κενά των υγειονομικών, αναζητούνται εθελοντές από περιφερειακά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και μετακινείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΓΝ Χαλκίδας.

Η αποδυνάμωση των περιφερειακών νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα έχει ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες στην υγεία του λαού της περιοχής μετατρέποντας προοπτικά όλες τις δομές Υγείας σε δομές μιας νόσου.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής από την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, στη λογική ”κόστους – οφέλους”.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή δίνει αγώνα για:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλες τις κλινικές του ΓΝ Χαλκίδας.
  • Να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
  • Να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • Να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ COVID σε όλους τους υγειονομικούς, αλλά και στους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς όπου μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά π.χ. super market, εργοστάσια, συσκευαστήρια.

Έχει σημάνει συναγερμός! Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για την προστασία της υγείας και της ζωής του».


96,5 fm

Το καλύτερο ραδιόφωνο της Χαλκίδας

Current track

Title

Artist

Background